2 Nisan 2013 Salı

1000 Kat Hızlı Fiber Optik Kablolar Geliyor


Fiber Optik İnternetSouthampton Üniversitesi'nden bir grup bilim adamı mevcut fiber optikkablolardan 1000 kat daha hızlı veri transferi yapabilen yeni fiber kablolar geliştirdi. Günümüzde kullanılan fiber optik kablolar veri transferi yapmak için ışığı kullansa da verileri ışık hızında transfer edememekte. En iyi ihtimalle saniyede 40 GB olan bu transfer hızı ışık hızında olsaydı saniyede 10 terabayt veri transferi yapabilecekti. 75 terabit civarında bir fiber internet hızını ifade eden bu veriler günümüzde megabit olarak ölçülen bağlantı hızlarıyla karşılaştırıldığında inanılmaz rakamlar sunuyor.
Mevcut fiber kablolarda ışık silikon cam içerisinde hareket etmekte. Fakat araştırmayı yapan bilim adamları ışığın havada camdan daha hızlı hareket ettiğini keşfetmiş. Bundan yola çıkarak vakum ortamı yaratan ekip ışığı bu ortam içerisinde kullanarak veri transfer hızını ölçümlemiş. Sonuçta ışık hızının %99.7'si hızında veri transferi yapabilen içerisi hava dolu fiber optik kablolar ortaya çıkmış.
Teknolojinin ilk adımda data merkezleri ve süper bilgisayar bağlantılarında kullanılması bekleniyor. İlerleyen aşamalarda yaygınlaşması beklenen teknoloji mevcut internet hızında büyük bir sıçrama yaratacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder