14 Aralık 2012 Cuma

Gom Audio İncelemesi


GOM AudioPopüler çok amaçlı medya oynatıcısı GOM Player'ı sanırım bilmeyen çok az bilgisayar kullanıcısı vardır. Özellik bilgisayarımız üzerinde altyazılı filmleri ve dizileri izlemek için ihtiyaç duyduğumuz GOM Player ücretsiz olması ve gelişmiş özellikleriyle birçok bilgisayar kullanıcısının tercih ettiği programların başında gelmektedir. GOM Player'ın geliştiricisi GOM Lab geçtiğimiz günlerde kullanıcıların beğenisine yepyeni bir program daha sundu.

GOM Audio adıyla piyasaya sürülen bu yeni program sayesinde bilgisayarımızda bulunan müzikleri veya daha genel olarak söylememiz gerekirse ses dosyalarını oynatma şansına sahip olacağız. Bu nedenle GOM Audio'yu ücretsiz müzik çalar olarak adlandırabiliriz. Piyasaya baktığınız zaman ses dosyalarımızı oynatmak için kullanabileceğimiz çok fazla kaliteli oynatıcı olmadığını düşündüğümüzde GOM Audio'nun birçok bilgisayar kullanıcısına ilaç gibi gelecek bir yazılım olacağını düşünüyorum.
Genel olarak bilgisayar kullanıcıları ses dosyalarını oynatmak için Winamp ve Windows Media Player'ı kullanmayı tercih ediyor olsalar da eminim ki GOM Player'ı bir kez bilgisayarlarına kurduktan sonra vazgeçemeyeceklerdir. Kendi adıma konuşmam gerekirse ben GOM Audio'yu gayet başarılı buldum ve bu nedenle bu yazıyı yazarak bu başarılı yazılımı sizlere tanıtmak istedim.
GOM Audio'ya İlk Bakış:
Gom Audio'yu programını bilgisayarınıza indirip kurduktan sonra ilk kez çalıştırdığınız zaman programın sade, modern ve hoş arayüzüyle karşılaşacaksınız.
GOM Audio
GOM AudioÜcretsiz Müzik Çalar
GOM Player'dan alışkın olduğumuz turuncu renk tonları GOM Audio'yla birlikte de bizlere sunulmuş görünüyor ve satır satır oluşturmuş Playlist (Çalma Listesi) gerçekten çok hoş görünüyor.
GOM Audio
Oynatıcı ana menüsü üzerinde Play/Pause (Oynat/Duraklat), Stop (Durdur), Previous File (Önceki Dosya), Next File (Sonraki Dosya) butonlarının yanında Shuffle (Karıştır), Repeat (Tekrar Et), Open (Aç), Equalizer(Ekolayzır), Streaming (Canlı Yayın), Playlist (Çalma Listesi) butonları bulunmakta. Ayrıca sol üsttePreferences (Ayarlar) menüsüne ulaşabileceğimiz bir buton daha bulunmakta.
Genel olarak birçok oynatıcı üzerinde bulunan tüm seçeneklere sahip olan GOM Audio'da en çok hoşuma giden butonlardan birisi (i) şekliyle bizlere sunulan Streaming butonu. Butona tıkladığınız zaman açılan pencere üzerinde varsayılan olarak gelen canlı yayın yapan radyo kanallarını dinleyebileceğiniz gibi isterseniz sizler de bu bölüme radyo kanalları ekleyebiliyorsunuz.
GOM Audio
Genel olarak oynatıcı ile ilgili dikkatimi çeken özellikler bunlar. Şimdi oynatıcı menüsü üzerinden seçebileceğimiz equalizer özelliklerine birlikte göz atalım.
GOM Audio'nun ekolayzır menüsüne ulaşmak için oynatıcı üzerinde bulunan equalizer simgesine tıklayabileceğiniz gibi isterseniz F8 kısayol tuşunu da kullanabilirsiniz.
GOM Audio Equalizer
Equalizer menüsü açtığınızda Equalizer ve Control olarak iki farklı başlık göreceksiniz. Equalizer menüsü altında ses ayarlarınızı istediğiniz gibi yapabileceğiniz gibi isterseniz hazır olarak yapılandırılmış olan classic, club, dance, party, pop, rock ve daha birçok hazır equalizer ayarından istediğinizi seçebilirsiniz. Ayarlarınızı yapılandırdıktan sonra sol tarafta bulunan OFF butonuna tıklayarak ON moduna getirerek equalizer ayarlarını etkinleştirebilirsiniz.
Ayrıca kendi düzenlediğiniz ayarları kayıt edebilir ve istediğiniz zaman tekrar kullanabilirsiniz. Bunlar dışında sesi istediğiniz gibi hoparlörlerinize dağıtmakta sizin elinizde.
GOM Audio Controls
Controls bölümü altındaysa şarkıların istediğiniz bölümlerini tekrar tekrar dinleyebileceğiniz bir özellik sizleri bekliyor. Tek yapmanız gereken şarkının hangi saniyeleri arasını tekrar dinlemek istediğinizi ayarlamak. Bunun dışında yine aynı menü altında dinlediğiniz ses dosyalarının temposunu düşürebileceğiniz veya arttırabileceğiniz bir özellik sizleri bekliyor.
GOM Audio'nun Playlist (Çalma Listesi)'ine ulaşabilmek için oynatıcı ana menüsü üzerinden en sağ altta bulunan playlist butonuna basabilir ya da F7 kısayolu yardımıyla yine playlist menüsünü açabilirsiniz.
GOM Audio
Playlist gördüğünüz üzere oldukça şık, modern ve sade bir tasarıma sahip. Listenize eklediğiniz şarkıların oynatma sürelerini görebileceğiniz gibi şarkı adlarının sağ tarafında bulunan i simgesine tıklayarak açılan yeni menü üzerinden şarkının genel bilgilerini düzenleyebilir/görebilir, albüm kapağı ekleyebilir, ID3 Taglarını değiştirebilir ve isterseniz şarkı sözü ekleyebilirsiniz.
GOM Audio Dosya ÖzellikleriGOM Audio Dosya Özellikleri
Playlistin alt tarafında bulunan menü üzerindeki add (ekle), delete (sil), select (seç), sort (sırala), playlist (açma, kaydetme) butonlarını aktif olarak kullanabilirsiniz. Bunlar dışında GOM Audio'nun playlisti üzerinde benim en çok beğendiğim ve sizlerin de beğeneceğini düşündüğüm bir özellik ise farklı sekmeler altında değişik çalma listeleri oluşturabilecek olmamız. Başka bir değişle playlist içerisinde farklı playlistler olacak.
GOM Audio Playlist
Gerçekten çok güzel düşünülmüş bir özellik. Böylelikle farklı ruh hallerinize göre farklı çalma listeleri oluşturarak istediğiniz zaman dinleme şansına sahip olabilirsiniz.
Az kalsın unutuyordum; playlistinizde eğer binlerce şarkı varsa ve aradığınız şarkıyı nasıl bulacağınızı merak ediyorsanız çok düşünmeyin. Tek yapmanız gereken Ctrl + F tuşlarına basmak ve işte arama menüsü karşınızda.
Şarkı Arama Özelliği
Böylece aradığınız şarkıları kolaylıkla bulabileceksiniz. Birçok kullanıcının müzik çalarında aradığı çok kullanışlı bir özellik olduğuna eminim.
GOM Audio ile birlikte gelen hoşuma giden bir diğer özellikte Power Manager (Güç Yönetimi) yani benim deyişimle Otomatik Kapatma Özelliği.
GOM Audio Otomatik Kapatma
Bu menüye ulaşabilmek için oynatıcının ana ekranı üzerine sağ klik tıklayarak Power Options seçeneğini seçebileceğiniz gibi isterseniz klavyeniz üzerinde bulunan F5 kısayol tuşuyla da ulaşabilirsiniz. İlk olarak seçebileceğiniz Disable (Etkisiz), Shutdown PC (Bilgisayarı Kapat), Sleep Mode (Uyku Modu), Quit GOM Audio(GOM Audio'dan Çık) seçeneklerinden istediğinizi seçerek sonraki adımlara geçebilirsiniz.
GOM Audio Güç YönetimiShutdown PC (Bilgisayarı kapat) seçeneğini seçersek eğer sonrasında bizlere seçenek olarak sunulan yukarıdan aşağı sırasıyla After (Sonra: yani belli bir dakika sonunda mesela 30 dk sonra bilgisayarı kapat gibi),At (24hr) (Şu saatte: yani istediğimiz bir saatte bilgisayarı kapat), When playlist ends. (Çalma listesi bittiğinde bilgisayarımı kapat manasında) uygun olan seçeneği seçtikten sonra OK tuşuna basaraksak bilgisayarımız seçtiğimiz şartlar altında otomatik olarak kapanacaktır.
GOM Audio ile birlikte gelen güzel düşünülen özelliklerden birisi de Skin (Tema) desteği. Böylece GOM Audio'yu istediğiniz farklı görünümler ile rahatlıkla kullanabileceksiniz.
GOM Audio Tema Desteği
Yukarıda görmüş olduğunuz tema GOM Audio ile birlikte gelen iki temadan ilki. Diğerini de aşağıda görebilirsiniz.
GOM Audio
Programın yeni olduğunu düşündüğünüz zaman şimdilik bu farklı temalar bize yetecektir. Zaten zaman geçtikçe farklı temaların kullanıcılar ve geliştirici ekip tarafından tasarlanacağından şüphem yok. GOM Audio'nun diğer temalarını kullanmak için yapmanız gereken şey oynatıcı ekranı üzerine sağ klik ile tıklayarak menü üzerindenSkin bölümüne gelerek kullanmak istediğinizi seçmek. Hepsi bu. Ayrıca Alt + F10 kısayol tuşuyla Manage Skin(Tema Düzenleme) bölümüne giriş yaparak, farklı renk seçeneklerine ve tema ayarlarına ulaşabilirsiniz.
Gelişmiş ayarlara oynatıcı ekranı üzerine sağ klik ile tıkladıktan sonra açılan menü üzerinden Preferences(Ayarlar) menüsüne tıklayarak veya F5 kısayolunu kullanarak ulaşabilirsiniz.
Gom Audio Ayarlar
GOM Audio'nun gelişmiş ayarlar menüsü Basic (Temel), Skin (Temalar), Plugin (Eklentiler) olmak üzere üç temel başlıktan oluşmaktadır. Her ana başlığın altında programın farklı bölümleriyle ilgili değişik ince ayarlar bulunmaktadır.
Basic sekmesi altında General (Programla ilgili genel ayarlar), Titles (Şarkı, şarkıcı, albüm adı gibi bilgilerin listelenmesiyle ilgili ayarlar), Updates (Programın güncellemeleriyle ilgili yapılacak ayarlar), File Types(Programın oynatabileceği dosya formatlarıyla ilgili temel ayarlar), Shortcuts (Kısayol tuşlarını ayarlayabileceğiniz bölüm), Browsers (Kullandığınız tema ve ekran boyutlarıyla ilgili ayarlar), Other (Diğer kategoriler altına girmemiş ayarlar) gibi farklı düzenlemeleri yapabileceğiniz ayarlara ulaşabilirsiniz.
Skin sekmesi altında Manage (Temalarınızla ilgili düzenleyebileceğiniz renk, tema ekleme gibi ayarlar) veSettings (Temalarda kullanılan yazı fontlarını düzenleyebilirsiniz) başlıkları altında bahsetmiş olduğum değişiklikleri yapabilirsiniz.
Son olarak Plugin sekmesi altında DSP (Reverb, 3D Surround ve Normalize özelliklerini aktif ederek ince ayarlarını yapabilirsiniz) ve Plugin (Ses kartınızı seçebilir, farklı ses codeclerini kullanabilir veya eklenti desteğinden faydalanabilirsiniz) ayarlarını düzenleyebilirsiniz.
Gom Audio Sonuç:
GOM Player'ın geliştiricisi GOMLab tarafından ortaya çıkarılan ve kullanıcıların bilgisayarları üzerinde müzik dinleme alışkanlıklarına yeni bir yüz getirecek olan GOM Audio gerçekten denemeye değer bir oynatıcı olarak karşımıza çıkıyor. Piyasayadaki Winamp ve Windows Media Player gibi rakiplerine nazaran çok daha kullanışlı olarak değerlendirebileceğim GOM Audio aynı zamanda sistem kaynaklarınızı da piyasadaki diğer rakiplerine nazaran çok daha ılımlı bir şekilde kullanıyor.
Amacınız sadece bilgisayarınızda bulunan müzik ve ses dosyalarını oynatmaksa GOM Audio bunu sizlere fazlasıyla sunacak bir program. Şu an için Türkçe dil desteği olmasa da sizler için hazırladığım bu rehber sayesinde eminim ki GOM Audio'yu kullanırken hiç zorlanmayacaksınız.
Programı Tamindir üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde indirerek kullanmaya başlayabilirsiniz.
GOM Audio
GOM AudioÜcretsiz Müzik Çalar
Konuyla ilgili görüş, düşünce, istek ve sorularınızı aşağıda bulunan yorum bölümlerimiz aracılığıyla bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder