14 Aralık 2012 Cuma

Nokia Lumia 920 detaylı incelemesi


Lumia 920, Windows Phone 8 işletim sistemine sahip Nokia tarafından üretilen ve son dönemin en popüler akıllı telefonlarından biri. Yepyeni bir mobil işletim sistemi ve uzun süredir beklenen Nokia hamlesinin Lumia 920 ile gerçeğe dönüşmesi bu ürünü incelemem konusunda beni oldukça heyecanlandırdı. Ürünü kullandığım birkaç gün boyunca birçok detaya ve olası soru işaratlerinin giderilmesine yönelik araştırmalarım oldu ve tüm bunları bu inceleme yazısında topladım.
Hemen ürünün boyutlarından bahsederek incelememizin bu ilk bölümüne başlayalım.
lumia 920 taasarım
130.3x70.8x10.7 milimetrelik boyutlara sahip Lumia 920’nin diğer akıllı telefonlara göre kalın görüntüsü hemen fark ediliyor. Bunun sebebi ise cihazda kullanılan bataryanın sahip olduğu yenilikçi özellikler. Tabii bu yenilikçilik tasarım konusunda böyle bir dezavantajı da beraberinde getirmiş. Aynı etki ağırlık konusunda da kendisini gösteriyor. Zira ürün 185 gramlık hissedilebilir bir ağırlığa sahip.
galaxy s3 - lumia 920 - iphone 4s
4.5 inçlik ekranı bulunan bu ürünün 4.8 inçlik ekranlı Galaxy S3’e göre yaklaşık 50 gram daha ağır olduğunu hatırlatırsak bu konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceğimizi düşünüyorum.
lumia 920 elde
Lumia 920, tasarımı ile dikkat çeken bir telefon. Genel olarak köşeli hatlara sahip olmasının aksine yan ve arka yüzeyinin hafif bombeli, yan kısımlarının da oval olmasıyla özgün bir görüntü ortaya koyuyor. Tüm bunlarla birlikte cihazın varlığı iddialı ve ben buradayım dercesine duruşu fark ediliyor. Alt kısımda yer alan üç dokunmatik tuştan biri, yani sağdaki hızlı arama yapma ihtiyaçları için düşünülmüş fakat cihazın genel kullanımı sırasında ister istemez bu tuşa dokunulabiliyor ve istenmediği halde kendimizi arama sayfasında bulabiliyoruz. Bütün olarak sade bir tasarımı bulunan cihaz, polikarbon materyal kullanılarak hazırlanmış bir dış kaplamaya sahip. Sağ yan kısımda ses yükseltme ve azaltma, güç ve kamera – deklanşör tuşları konumlandırılmış. Ürünün altında ise iki hoparlör bölümü ve ortalarında mini USB bağlantı yuvası yer alıyor.
Donanım cephesinde Lumia 920’nin en güçlü yanı harika ekranı. 4.5 inç boyutunda olan ekranda IPS TFT teknolojisinin yanı sıra PureMotion HD+ ve ClearBlack teknolojileri de kullanılmış. Sonuç olarak tüm bunlar harikulade bir ekranın kullanıcılarla buluşmasını sağlıyor. PureMotion teknolojisinden kısaca bahsedecek olursak, saniyede 60 kare ile gelen ekran 1080p HD videolarda ve ekran geçişlerinde yüksek performans sunarken, ekrana dokunuşlarda da üst seviyede tepki ortaya koyuyor. ClearBlack teknolojisi de özellikle dış ortamlardaki yüksek ışık gelen hallerde ekranın görünmemesinin önüne geçerek üstün bir görüntü ortaya koyarak kullanıcıların dış ışıktan etkilenmemesini sağlıyor. HD+ ifadesi ise PureMotion teknolojisinin 1280x768 piksel çözünürlüğünde görüntü sunan bu ekranda kendini göstermesinden geliyor. Zira Lumia 920, LED HDekrana sahip. Cihazın ekran hassasiyeti o kadar yüksek ki, isterseniz hassasiyetini ayarlar kısmından azaltabilirsiniz.  Ancak özellikle de kış mevsimde bulunmamız sebebiyle cihazı var olan yüksek hassasiyet ayarındayken eldivenle bile kullanabilirsiniz. İnç başında 332 piksel düştüğünü de ekleyelim. Ekranı artık alışkın olduğumuz Gorilla Glass 2 teknolojisi koruyor.
lumia 920 ekran
Lumia 920’de yer alan işlemci gücüne değinecek olursak, bizi ilk olarak Qualcomm tarafından Snapdragonserisi altında üretilen MSM8960 kod adlı çift çekirdekli ve 1.5 GHz seviyesinde çalışan Krait işlemcikarşılıyor. Bu işlemciye Adreno 225 model bir ekran işlemcisi eşlik ediyor. Ara bellek yani RAM biriminin ise 1 GB olduğunu da ekleyelim. Bu donanım seti günümüzdeki üst seviye akıllı telefonlar için en alt seviye. Zira HTC ve Samsung gibi önde gelen üreticilerin bu seviyedeki ürünleri artık en az dört çekirdekli olarak geliyor. Ve hatta artık üst seviye akıllı telefonlar 2 GB’lık ara bellek parçacığı ile geliyor. Pratikteki deneyimiz sırasında, Windows Phone Store üzerine yer alan en popüler oyunlardan biri olan AE 3D Motor oyununu oynarken cihazın birkaç kez kastığını ve hafifçe takıldığını söylemeliyim. Bununla 1080p video çekimlerimizin birinde de kaydın birkaç yerde kesilmiş olduğunu fark ettim. Her ne kadar bunun sebebi birçok uygulama çalıştırdıktan sonra bahsettiğim oyun ve video deneyimlerin yaşanması olsa da performans konusunda bir not olarak düşülmeli. Zira elimizdeki ürün henüz fabrika ayarlarına yeni dönmüş bir cihazdı. 
lumia 920 yazılımLumia 920, Windows Phone ve Nokia yazılım deneyimini en iyi yansıtan telefon. Windows Phone 8 ile birlikte gelen yenilikler ve Nokia’nın Lumia 920’ye özgü uygulamaları, özellikle de fotoğraf çekme konusunda ürünü çok özel kılıyor. Diğer yandan Microsoft hesabı ile kendinizi cihaza tanımlıyorsunuz. Google’ın Android üzerindeki davranış yöntemleri gibi bu cihazda da Microsoft hesabınızı tanımlamanızla birlikte SkyDrive ve Outlook – Hotmail başta olmak üzere birçok yan servis de aktif kılınmış oluyor. Mesela hesabınızı tanımlamanızın ardından varsayılan e-posta uygulaması artık bir Hotmail uygulamasına dönüşüyor.
Facebook uygulaması cihazın içinde varsayılan olarak geliyor ve sadece bilgilerinizi girerek Facebook uygulamasını kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Fakat gelen Facebook uygulamasının Türkçe desteği bulunmuyor. İsterseniz Facebook Facebook+ isimli bir başka Facebook uygulamasını Windows Phone Mağazası üzerinden indirebiliyorsunuz.
lumia 920 menü
Garanti Bankası, CNN Türk, Office, OneNote ve Yandex.Arama cihazın içinde gömülü olarak gelen harici uygulamalar. Tabii ki dileyen kullanıcılar bunları kaldırabiliyorlar. Internet Explorer ise olağan bir şekilde cihazın varsayılan internet tarayıcısı. Lumia 920 üzerinden başarılı bir performans ortaya koyan IE üzerinde doğrudan bir ifade girip “enter” tuşuna bastığınızda Yandex.Arama üzerinden arama yapabiliyorsunuz. Klasik tarayıcıların aksine bu uygulamada adres satırı sayfanın altında yer alıyor. Cihazın ekran kalitesini görmek için Internet Explorer üzerinden birkaç sayfa gezebilirsiniz. Zira en küçük noktaları bir son derece başarılı bir şekilde ekrana aktarabilen cihaz, hassasiyet ve derinlik gibi ekran teknolojilerine dair güzel örnek sunuyor.
lumia 920 ayarlar ekranı
Yazılım notları:
  • Ana ekran ve bazı uygulamalar geniş ekran kullanılamıyor. Bu ciddi bir eksiklik. Ana ekranı dikey kullanıp daha sonra mesela Facebook uygulamasına girdiğinizde ekranı çevirebiliyorsunuz. Diğer yandan ekran döndürme ya da döndürmeme seçeneği yok.
  • Türkçe klavye son derece başarılı. Kelimeyi yazmaya başlayınca gelen öneriler şu ana kadar gördüğüm en iyi öneri sistemi. Zira yazılması muhtemel eklere dair oldukça akıllı ve bilgiç bir sistem kullanılıyor. Aynı şekilde muhtemel sonraki kelime önerileri de başarılı. Türkçe klavyede Ö ve Ü harflerinin olmaması, O ve U’ya uzun basınca çıkmaları ilginç bir eksiklik. Bir de hayatımıza yeni giren TL simgesi Türkçe klavyede yer alıyor.
  • Bildirim alanı çok yetersiz ve kontrol edilmesi güç. Microsoft’un klasik işletim sisteminde bu zamana kadar hiç kullanmadığı ve akıllı telefonların hayatımıza yerleştirdiği bildirim özelliği, WP8 ve Lumia 920 üzerinde vasat bir görüntü çiziyor.
  • Kullanacağınız tema rengini birçok renk seçeneği arasından seçip isterseniz telefonun rengiyle bütünleştirebiliyorsunuz. Örnek olarak siyah renk bir Lumia 920 sahibi iseniz kırmızı tema renki harikulade bir birliktelik ve görüntü ortaya koyuyor.
  • 1080p video çekmeniz ya da benzer seviyede cihazın işlemcisini biraz zorlayacak işlemler yapmanız halinde ısınma gerçekleşmeye başlıyor. Bu ısınmanın biraz çabuk ve hızlı olduğunu belirtmeliyim.
  • Çekilen fotoğraflar, tanımlanan Microsoft hesabınızdaki SkyDrive klasörüne otomatik olarak yüklenebiliyor.
  • Çoklu uygulama ve uygulamalar arası geçiş desteği bulunuyor. Geri tuşuna uzun basınca açık olan diğer uygulamalara ya da sekmelere dair pencereler görüntülenebiliyor.
  • Birisi sizi aradığında eğer cihaz tuşu kilidindeyse önce kilidi açmak gerekiyor ve ardından çağrıyı cevaplayabiliyorsunuz.
  • Sesli komut sistemi işe yarıyor. Mesela “Open Hotmail” demeniz halinde Hotmail uygulaması açılıyor ve e-postalarınızı görüntüleyebiliyorsunuz. Aynı şekilde “Call XXX” demeniz halinde kişi listenizde yer alan o kişiyi arayabiliyorsunuz.
  • İnternet tarayıcısında Flash desteği yok.
  • Dosyalama sistemi bulunmuyor.
Windows Phone Mağazası, Android’in Google Play’i ve Apple’ın App Store’u karşısında zayıf ve yetersiz. Nokia’nın uygulama deneyimleri ve geleceğe uyarlama konusundaki çalışmaları ise bu zayıflığı kapatmaya çalışırcasına başarılı. Özellikle de Türkçe ve Türkiye’de kullanılabilecek Windows Phone uygulaması henüz oldukça az. Ancak Lumia 920’nin kamerasıyla öne çıkan bir akıllı telefon olması ve kameranın üzerine hazırlanmış gerçekten de çok iyi uygulamalar mevcut. Bu uygulamalara incelememizin kameraya ayrılmış özel bölümünde yer vereceğiz.
lumia 920 mağazaLumia 920 üzerinde kullanılabilecek yeni uygulamaları edinmek için iki başlangıç yolu mevcut. Bunlardan ilki “App Highlights” adını taşıyor ve Nokia tarafından öne çıkan uygulamaları listeliyor. Ücretli ücretsiz birçok öne çıkan uygulamaya erişilmesini sağlayan bu uygulama, kendi koleksiyonunu sunuyor. Özellikle de “en çok sevilenler” bölümüne girdiğimizde kullanıcı profillerine göre listelenmiş birçok tercih edilesi uygulama ile karşılıyoruz. Mesela sosyal medyayı çok kullanan biriyseniz “paylaşım için” listesindeki uygulamaları edinebilirsiniz. WhatsApp, Viber Messenger, Foursquare, WeChat gibi popüler uygulamaların Lumia 920 üzerinde kullanılabildiğini de yeri gelmişken belirtelim.
lumia 920 nokia haritalarUygulamalara erişmek için kullanılabilecek ikinci başlangıç yolu ise “Mağaza” adını taşıyor ki bu zaten Windows Phone 8 işletim sisteminin kendi mağaza uygulaması. Burada bizi “uygulamalar”, “oyunlar”, “müzik” ve "pod yayınları” başlıkları bekliyor. Klasik oyun ve uygulama indirmenin yanı sıra ücretli olarak albüm satın alabiliyorsunuz da. Satın alma işlemi için Xbox Music Pass gerekiyor ki kısa bir süre içinde Xbox Musicservisinin Türkiye’de de kullanıma açılacağını belirtelim.
Edinilmiş uygulamaları güncellemek için de mağaza uygulaması kullanılıyor. Güncellenmesi gereken uygulama sayısı mağaza uygulamasının ana ekranında beliriyor ve bu uyarı üzerinden uygulamaları güncelleyebiliyorsunuz.
Nokia Haritalar ve Nokia Bilen Göz Uygulamaları
Nokia harita konusunda oldukça deneyimli bir şirket ve Nokia Maps ile uzun süredir adından söz ettiriyor. Söz konusu deneyimi Lumia 920 üzerinde açık bir şekilde görebiliyoruz. Basit ve hemen uygulanabilir gibi görünse de harita hizmeti başlı başına uzmanlık isteyen bir alan. Apple gibi bir yazılım devinin bu konudaki fiyaskosunu hatırlayacak olursak Nokia Harita uygulamasının başarısı biraz daha öne çıkıyor diyebiliriz. Zira uygulama özellikle de GLONASS destekli GPS üzerinden kullanıldığı takdir edilesi bir verim ortaya koyuyor.
lumia 920 nokia bilen göz
Nokia Bilen Göz uygulaması ise başlı başına bir farklılık ortaya koyuyor. Bu uygulama ile Lumia 920’nin kamerasını kullanarak kameranın baktığı yöndeki önemli noktaları ekran üzerinde işaretlenmiş olarak görebiliyorsunuz. Ekranda beliren yerlerden birine tıklayıp yol tarifi almak ve en uygun rotayı kullanmak da mümkün kılınıyor.
Nokia Drive+
Bir Lumia 920 sahibiyseniz hiçbir yönlendirme (navigasyon) cihazına ihtiyacınız yok demektir. Zira üründe yer alan Nokia Drive+ uygulaması her ne kadar henüz BETA durumunda olsa da son derece işlevsel bir yapıya sahip. Uygulamanın açılışında Türkçe dil paketini indiriyorsunuz ve sesli yönlendirme özelliğini kullanmak için ilk adımı atmış bulunuyorsunuz ki bu paket sadece 4.14 MB boyutunda. Daha sonra bulunduğunuz bölgenin, mesela Türkiye’nin harita paketini indirmeniz gerekiyor. 200 MB dolaylarında olan bu pakete sahip olmamızla birlikte Türkiye içinde çevrim dışı olarak yönlendirme (navigasyon) hizmetini kullanabiliyoruz.
Office
lumia 920 officeWindows Phone 8 kullanan bir cihaza sahip olmakla birlikte edinilen en önemli ayrıcalıklardan biri Office uygulamasına sahip olmak olmalı. Lumia 920 ile birlikte gelen Office uygulaması Word, PowerPoint ve Excel ürünlerini mobile çok başarılı bir şekilde taşıyor. Var olan söz konusu türlerdeki Office dokümanlarını görüntüleyebildiğimiz gibi yeni bir Office dokümanı da oluşturabiliyoruz. Dokümanlar üzerinde düzenleme yapabiliyor ya da istediğimiz yerleri kopyalayabiliyoruz. Office uygulamasını SkyDrive ve Office 365 birlikteliği ile kullanabiliyoruz. One Note ise ayrı bir uygulama olarak sunuluyor ve kullanıcıların kolayca not almasına, notlarını paylaşmasına olanak sağlıyor.
Müzik + Videolar
lumia 920 müzik
Lumia 920 cihazla aynı rengi taşıyan bir kulaklıkla geliyor. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki yazılım ve donanım olarak hem cihazın hem de kulaklığın diğer benzer seviyedeki cihazlardan ayrılan bir yönü yok. Ses donanımı ve yazılımları konusunda oldukça düz. Örnek olarak en büyük rakiplerinden biri olan HTC 8X üzerinde olduğu gibi bir Beats Audio dâhili amfi teknolojisi bulunmuyor bu cihazda. Diğer yandan albümlere ulaşma ve yazılım desteği olarak bir adım önde diyebiliriz.
Daha önce belirttiğimiz gibi çevrim içi albüm ve şarkı satın alma özelliğinin gelmesiyle birlikte oldukça işlevsel bir yapıya bürünecek olan Lumia 920 müzik uygulaması şu anda “mix radio” hizmeti ile öne çıkıyor. Belli türlerde hazırlanmış olan listeler üzerinden ve internet bağlantısı kullanarak hiçbir ücret ödemeden dinleyebildiğimiz yayınlar mevcut. “İngiltere Listeleri”, “Klasik Müziğe Giriş”, “Alternatif Pop” gibi listelerden oluşan bu bölümde çalan şarkıyı satın alma seçeneği de sunuluyor. Yabancı albümlerin yanı sıra birçok Türkçe albüm ve şarkı da satın alınabilir. Tabii ki bu satın alma işlemi için bir Nokia Hesabı gerekiyor. Dileyen kullanıcılar yakında hizmete açılacak olan Xbox servisi üzerinden de albüm ya da şarkı satın alabilecekler.
Lumia 920, 1080p HD videoları sorunsuz ve akıcı bir şekilde oynatabiliyor. Her ne kadar .mkv formatını desteklemiyor olsa da üstün özelliklere sahip ekranı ile HD videoları harikulade bir şekilde sunabiliyor. 
lumia 920 kamera
Klasik bir kalıpla ifade edecek olursak, Lumia 920’yi Lumia 920 yapan cihazın kamerası. 7.8 MP kamera, Carl Zeiss optiği sayesinde üstün bir performans ortaya koyuyor. Bu donanım, PureView teknolojisi ile birleşince de ortaya harikulade bir kamera deneyimi çıkıyor. Ön kamera ise 1.3 MPOtomatik odaklanma, konum etiketlemesi ve çift LED flaş desteği ürünün standart kamera özellikleri. Bilhassa gece çekimlerinde gerek iPhone 5 gerekse Galayx S3’e büyük bir fark atıyor Lumia 920. Hatta insan gözüyle görünmeyen alanları bir gece çekiminde flaş kullanmadan kamera sayesinde ekrana taşımak mümkün. Bu doğrultuda iPhone 4S, Galaxy S3 ve Lumia 920’yi test ettiğimiz gece çekimi fotoğrafları şu şekilde:
lumia 920 gece çekimi karşılaştırma
Fotoğraf ayarları kısmında kullanıcılara pek seçenek sunulmuyor. Yani kullanıcılar, “yakın çekim”, “gece”, “gece portre”, “spor” ve “arka ışık” sahnelerinden birini seçebiliyorlar. Buna ek olarak iso, pozlama değeri, beyaz dengesi, görüntü oranı ve odak yardım ışığının olup olmaması kullanıcıların değiştirebileceği noktalar. Diğer yandan lensler bölümünden kamera ile harikalar yaratmanızı sağlayacak ek yazılımları görebiliyor ve yenilerini edinebiliyoruz.
lumia 920 lensler
Panorama ile şu ana kadar akıllı telefonlar üzerinde bulunan belki de en akıllı ve başarılı panorama özelliğine sahip fotoğraflar çekilebiliyor. Zira uygulama, neredeyse hiçbir tuşa basmadan ve çok kolay bir şekilde buna imkân tanıyor. Kullanıcın yapması gereken sadece ekrana gelen yuvarlak halkayı bulmak, o kadar!
lumia 920 panorama
lumia 920 panorama
Ürünün kamera özelliğini başlattığımızda karşımıza gelen menülerden biri de “lensler” adını taşıyor. Aslında bu menü, kamerayı yazılım gücü ile bir adım öteye taşımayı sağlıyor. Şöyle ki, bu menüye girdiğinizde karşımıza öce “Smart Shoot” adını taşıyan bir uygulama geliyor ve bu uygulama bir kerede çok sayıda fotoğraf çekerek o fotoğraflar arasında en iyi çıkan yüzlerin seçilmesini sağlıyor. Diğer lensleri kullanmak için “Diğer lensleri bul” bağlantısını kullanıyor. Deneme amaçlı olarak “Panorama” ve “Cinemagraph” uygulamalarını indirdik. Panoramadan zaten bahsetmiştik. Cinemagraph ise başlı başına çekici bir uygulama. Çekilen bir fotoğrafta istenen yerlerin çekim boyunca kaydedilen hareketleri göstermesine ya da sabit durmasına karar vermemizi sağlıyor. Örnek olarak içinde gökyüzünün olduğu bir fotoğraf çekip, bulutları seçersek fotoğrafta bulutlar hareket halinde oluyor. Kamera ile ilgili uygulamaları kullanmak için “lensler” arayüzü kullanılıyor.
lumia 920 örnek fotoğraf
Video çekimi de Lumia 920’nin kamera çekimi kadar marifetli. Zira Lumia 920’de diğer akıllı telefonlarda olmayan bir çekim özelliği var. O özellik de optik görüntü sabitleme adını taşıyor. Bu özellik sayesinde sarsıntılı çekimler kamerada bulunan fiziksel harekete uyum sağlama özelliği ile lens parçacıkların da doğru orantılı hareket etmesini ve görüntüyü uyumlu bir şekilde yakalayıp, sarsıntı azaltıcı unsurları devreye sokuyor. Kısacası sarsıntılı ve titreyen video sorunu olabildiğince ortadan kalkmış oluyor. Bu arada cihazla 720p ya da 1080p HD videolar çekebiliyorsunuz. Kameranın gece fotoğrafı çekimindeki başarısı gece videosuna yansıyor ve gece çekilmiş videolarda da başarılı sonuçlar elde edebiliyoruz. Video çekimleri saniyede 30 kare ile gerçekleşiyor ve ön kamera da 720p video kaydı yapabiliyor. Aşağıda test amacıyla çektiğimiz videoları görebilirsiniz. Gündüz ve gece olmak üzere iki ayrı çekim hemen hemen aynı mizansende gerçekleştirildi.
lumia 920Üründe NFC yani yakın saha iletişimi teknolojisi bulunuyor. Henüz bu teknoloji aktif olarak ve yoğun bir şekilde kullanılmasa da kısa bir süre içinde sık sık başvuracağımız bir bağlantı unsuru olacak ve Lumia 920’nin bu teknolojiye sahip olmasının önemi ortaya çıkacak. EDGE ve GPRS zaten sıradan olan ve cihazda konumlandırılan özellikler. Wi-Fi 802.11 a/b/g/n bağlantı türünün yanı sıra DLNA ve Wi-Fi HotSpot mevcut. Yani cihazın edindiği kablosuz internet bağlantısı hiçbir harici yazılıma ihtiyaç duyulmadan paylaşılabiliyor. Bluetooth 3.1 sürümü A2DP ve EDR desteği ile geliyor. Mikro USB 2.0 ise akıllara Mikro USB 3.0 neden olmasın sorusunu getiriyor.
Çekilen fotoğrafların PhotoBeamer uygulaması ile hızlı bir şekilde bir başka destekli cihaza aktarılabilmesi güzel ve küçük bir özellik olarak telefonda yer ediniyor.
Batarya konusu Lumia 920’yi özel kılan noktalardan biri. 2000 mAh değerinde bir batarya kablosuz olarak şarj edilebiliyor. Ayrıca satın alınan özel minder sayesinde Lumia 920’yi minderin üzerine bırakılarak şarj ediliyor. Bu yeni teknolojiye sahip olmanın kötü yönü ise rakiplerine oranla ürünün daha kalın olması. Diğer yandan ürünün şarjı pek uzun gitmiyor. Biraz oynayıp, video izlemek ve video çekimi yapmak gibi özellikleri arka arkaya kullanmanız hainde ve sürenin de biraz artması durumunda gün içinde şarjın yetmesi biraz sıkıntılı olabilir. Onun dışında, temel kullanımda 2 günü rahatlıkla geçirebilirsiniz.
Ekran kalitesi konusunda kesinlikle en iyi cihazlardan biri. Bununla birlikte 8 MP çözünürlük kategorisinde en iyi kameralardan birini üzerinde barındırdığını ve güzel yazılımlarla bu özelliğin başarılı bir şekilde desteklendiğini belirtmeliyim. Bilhassa gece çekimi, diğer akıllı telefonların yanına bile yaklaşmayacağı düzeyde. Kablosuz şarj edilebilme özelliği büyük bir yenilik ancak henüz hayati bir ihtiyacı karşılamadığı için pek ilgi çekici durmuyor.
Lumia 920, üst seviye akıllı telefon dünyasının en kalın ve en ağır olanlarından biri. Kasanın köşeli olması, cihazın ele tam oturmasını engellediği gibi; köşelerin avuç içine kısmen batmasına da neden oluyor. Galaxy S3 ve Note 2 daha büyük ekrana sahip olmalarına rağmen köşelerinin kıvrımlı olması sayesinde ele daha rahat otururken Lumia 920 bu konuda bizi biraz zorluyor.
lumia 920 windows phone 8
Windows Phone Mağazası henüz Türkiye’de istenen seviyede değil. Özellikle ABD’deki kullanıcılar için diğer platformlara biraz daha yaklaşılmışken Türkiye’de durum pek de iç açıcı değil. Nokia kendi yazılım ve uygulama tecrübesini kullanarak bu açığı kapatmak için başarılı adımlar atmış ve Lumia 920’de bunu görüyoruz. Ancak genel anlamda uygulama ve oyun mağazası tatmin edici değil.
Tümleşik akıllı telefon deneyimine alternatif olarak iyi bir ürün Lumia 920. Yani yazılım ve donanım bütünlüğü konusunda çok başarılı ve Android cephesinden bu konuda ayrılırken iPhone’a ciddi bir rakip oluyor. Henüz üst seviyedeki ilk Windows Phone 8 olduğunu düşünürken pazara çok başarılı bir şekilde giriş yaptığını ve Nokia’nın satın alınması için gerçekten de çok iyi sebepleri olan bir ürün Lumia 920.
Son olarak, 2013 yılının başında Windows Phone 8 için çıkacak olan Apollo isimli güncelleme ile birlikte Lumia 920’nin daha cazip bir yapıya bürüneceğini de şimdiden söyleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder